Veel gestelde vragen

Hieronder hebben we een aantal veel gestelde vragen opgenomen. Klik op een vraag voor het antwoord. Mocht uw vraag er niet tussen staan dan kunt u contact opnemen via [email protected]


De bron van de Nederlandse data in de app zijn de gegevens die het RIVM elke dag op haar site publiceert.

Op elke dag tellen we het aantal besmettingen op van de afgelopen 7 dagen. Dat doen we voor elke locatie in Nederland. We doen deze optelling om zo de dagelijkse schommelingen in het aantal meldingen op te vangen. De gegevens worden door het RIVM op gemeenteniveau gepubliceerd. Om deze gegevens beter inzichtelijk te maken voor de gebruiker passen we geostatistiek toe waarbij het aantal besmettingen per gemeente worden verdeeld over die gemeente op basis van bevolkingsdichtheid. De gebieden binnen een gemeente waar meer mensen wonen krijgen dus meer besmettingen 'toebedeeld' dan gebieden binnen een gemeente waar weinig mensen wonen. De aanname daarbij is dat bemettingen gelijkelijk over een gemeente zijn verdeeld. Uiteraard zullen we nauwkeurigere cijfers gebruiken als deze beschikbaar komen.
Daarna berekenen we voor elk punt in Nederland het aantal besmettingen in een hemelsbrede straal van 2,5 km.

Het gaat om de huidige besmettingen, we willen juist de situatie van vandaag laten zien. Om toch een beeld te krijgen van de trend nemen we de besmettingen van de laatste 7 dagen mee.

We vergelijken het aantal besmettingen van de afgelopen 7 dagen met de 7 dagen daarvoor. Als er een daling is geven we die weer, en met de kleur geven we aan hoe groot te daling is: hoe groter de daling hoe intenser/feller de kleur (de kern van een besmettingshaard wordt witheet weergegeven, de kern van een daling wordt 'witblauw' weergegeven).

Dit verschilt per telefoon. Op de Android open je de pagina in je internetbrowser en klik je op de opties en kies je voor 'add tot Home screen'. Soms verschijnt er automatisch al een melding die vraagt of je de pagina als app wilt installeren. Bij de iphone klik je op de Share button en dan voor 'Add tot Home Screen.

We gebruiken openbare bronnen van het RIVM waar geen persoonsgegevens meer in zitten. Die gegevens zijn namelijk geaggregeerd en niet meer te herleiden naar een persoon.

Voor het goed functioneren van de website en voor het presenteren van advertenties slaan we een aantal cookies op, denk daarbij aan het meten van bezoekersstatistieken. Daarbij zorgen we ervoor dat we het minimale aan gegevens van de gebruiker opslaan. Zie ook onze Privacyvoorwaarden en ons cookiebeleid.